24/7 emergency service
sewer and pipe blockages
Stmk
in case of oil alerts
Stmk · W · Nö · Bgld
Storitev za naročnike
+386 2 6202 300
Mo-Th 7:30–17:00, Fr 7:30–15:30
11. septembra 2023

Investicija v sončno elektrarno v Lenartu za lepši planet in večjo okoljsko odgovornost

Lenart, 8. 9. 2023; Da ustvarjamo za življenja vredno okolje je moto in vodilo, ki mu sledimo v našem podjetju iz dneva v dan. Temu sledi tudi strategija, ki vse do leta 2025 vključuje jasen cilj umestitve družbe Saubermacher Slovenija kot vodilne na področju inovativnih tehnologij ravnanja z odpadki. Velik vidik prav slednje pa je tudi trajnost in zavezanost našemu planetu. Podjetje Saubermacher Slovenija je tako v zadnjem letu dni prav velik del napora in sredstev pričelo vlagati v ta segment. Poleg električnih vozil je nedavno nazaj sledila tudi večja investicija, in sicer namestitev sončne elektrarne v Lenartu.

Poleg pridobivanja elektrike bo slednja vplivala tudi na zmanjšanje ogljičnega odtisa oz. CO2  izpustov za kar 225.000 kg letno. Sončna elektrarna v Lenartu je 442 kwp in bo omogočila proizvodnjo kar 470 MWh električne energije. S tovrstno količino proizvedene električne energije bomo v podjetju lahko pokrili vse potrebe po električni energiji na lokaciji v Lenartu, kar posledično pomeni, da bomo lahko finančno neodvisni od cen električne energije na trgu. Andrej Gomboši, direktor podjetja Saubermacher Slovenija, je ob tem povedal:

»Biti trajnostno zavezan in odgovoren do planeta, po katerem bodo hodile tudi generacije za nami, je ključno vodilo in moto našega podjetja. Eden od nujnih korakov je tako bila tudi investicija v sončno elektrarno, ki nam ne bo omogočala le proizvodnje električne energije, temveč tudi finančno neodvisnost od cen električne energije na trgu. Sama investicija je znašala 400.000 EUR in je bila zagotovo prvi korak v verigi še nekaterih podobnih investicij na drugih lokacijah našega podjetja, vse do leta 2025. Še naprej bomo namreč investirali v pridobivanje zelene energije z namenom, da postanejo vse naše lokacije samooskrbne z električno energijo. Načrtovana je tako investicija v sončno elektrarno na novi upravni zgradbi v Lenartu, prav tako dodatno še znotraj samega centra v Lenartu in kasneje tudi na lokaciji v Vrhniki. Vsekakor nam je v prihodnje namen in vodilo, da dosežemo čim boljšo tovrstno energijsko pokritost ter čim manjši ali celo nični ogljični odtis.«

 

Dovršene tehnološke rešitve za boljše okoljske standarde

V podjetju Saubermacher Slovenija se prav tako nenehno trudimo, da tako veliko sredstev kot napora vlagamo v tehnološke rešitve, ki so trajnostne in prispevajo k izboljšavi okoljskih standardov. Omenimo recimo samo uvedbo novega načina zbiranja odpadkov, t. i. Smart Waste (opp. Pametni odpadki), kjer se z uvedbo senzorike in skenerjev lahko identificira pri povzročitelju količina odpadkov, njihova sestava, stanje posod, temperatura ipd. V načrtu imamo tudi avtomatizacijo sortirnih naprav v smislu doseganja novo postavljenih ciljev Evropske unije, reciklažnih ciljev,  ter uvedbo novih naprav za predelavo novih vrst odpadkov, kot so recimo litij-ionske baterije, fotovoltaični paneli,…

Razvoj podjetja Saubermacher Slovenija bo tako v prihodnje še naprej temeljil na zagotavljanju uporabnikom okolju prijaznih in trajnostnih rešitev, ob hkratni zavezi podjetja, da tudi slednje postane zeleno in odgovorno do okolja, v katerem delujemo.