24/7 emergency service
sewer and pipe blockages
Stmk
in case of oil alerts
Stmk · W · Nö · Bgld
Storitev za naročnike
+386 2 6202 300
Mo-Th 7:30–17:00, Fr 7:30–15:30
28. aprila 2021

PODELJENA SAUBERMACHERJEVA 9. OKOLJSKA NAGRADA

Navkljub trenutnemu stanju v Sloveniji in svetu so v podjetju Saubermacher Slovenija izredno ponosni, da so že deveto leto zapored podelili Saubermacherjevo Okoljsko nagrado. Slednja nagrajuje najbolj zaslužna diplomska in magistrska dela, iz področja odpadkov, okolja in varovanja našega planeta. Iz treh slovenskih univerz so se tudi letos v ožji izbor uvrstile tri naloge, med katerimi je prvo mesto osvojila predstavnica ženskega spola, Tina Kegl iz Univerze v Maribor, za diplomsko delo z naslovom Novi nanomateriali za adsorpcijo redkozemeljskih elementov iz vodnih raztopin.

Dela, ki predstavljajo najbolj izvirne in domiselne rešitve na področju okolja in odpadkov, so tudi letos bila del Saubermacherjeve Okoljske nagrade. Tokrat je izbor najboljšega dela potekal v sodelovanju s Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo iz Maribora in Ljubljane ter Biotehniško fakulteto. Navkljub številnim delom, ki so prispela, so se v ožji izbor uvrstile tri naloge, katere je nato skrbno pregledala strokovna komisija v sestavi predsednika mag. Emila Škrinjarja (Saubermacher Slovenija), člana izr. prof. dr. Andreja Žgajnar Gotvajn (Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Univerza v Ljubljani), člana prof. dr. Mihaela Jožefa Tomana (Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani) in člana izr. prof. Matjaža Kristla (Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Univerza v Mariboru). Izmed prispelih nalog so glede na izvirnost in opis problematike slednji izbrali zmagovalno nalogo, ki je tokrat romala v roke študentki iz mariborske univerze.

Po mnenju ocenjevalne komisije si je najvišjo oceno tako prislužila magistrska naloga z naslovom Novi nanomateriali za adsorpcijo redkozemeljskih elementov iz vodnih raztopin, ki jo je izdelala kandidatka Tina Kegl iz Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru pod mentorstvom doc. dr. Irene Ban in komentorja dr. Aljoša Košaka. Po mnenju komisije omenjena magistrska naloga na izviren način zajema temeljit pregled dosedanjih raziskav na področju nanomaterialov kot adsorbentov za adsorpcijo redkozemeljskih elementov iz vodnih raztopin.

Podelitev nagrajenki je tokrat potekala v Centru za ravnanje z nevarnimi odpadki v Kidričevem, kjer je direktor Andrej Gomboši poudaril:

»Posebej veseli smo, da vas danes lahko pozdravimo tukaj, v Kidričevem, v najsodobnejšem Centru za ravnanje z nevarnimi odpadki pri nas. Navkljub trenutno težki situaciji, ki je zajela ne le Slovenijo, temveč domala cel svet, smo ponosni, da smo podelitev Okoljske nagrade kljub vsemu izpeljali. Zmagovalni nalogi in njeni avtorici, ki je navdušila strokovno komisijo, iskreno čestitamo, za prihodnje leto pa upamo, da se bo na podeljeno Okoljsko nagrado prijavilo še več mladih, nadobudnih upov.«