24/7 emergency service
sewer and pipe blockages
Stmk
in case of oil alerts
Stmk · W · Nö · Bgld
Storitev za naročnike
+386 2 6202 300
Mo-Th 7:30–17:00, Fr 7:30–15:30
8. januarja 2024

Saubermacher vzpostavil javno - zasebno partnerstvo v Severni Makedoniji

Pred dobrim tednom dni sta podjetje Saubermacher in mesto Tetovo, v prisotnosti avstrijskega veleposlanika Martina Pammerja in predstavnice avstrijske gospodarske zbornice ga. Biljane Edelinske, podpisala pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu v Severni Makedoniji. Cilj je izboljšati ravnanje z odpadki na celotnem področju občine, vključno z uvedbo sodobnih okoljskih standardov. V ta namen bo ustanovljeno skupno podjetje za zbiranje komunalnih odpadkov. Trajanje pogodbe je 15 let. Izvajanje se bo začelo februarja 2024, pod budnim nadzorom podjetja Saubermacher iz Slovenije.

Množično smetenje, prepolni zabojniki za odpadke in težave s tako imenovanim prekladanjem, ki je nujno za zbiranje odpadkov, so že leta pestile severno makedonske občine Tetovo. “Saubermacher Tetovo”, skupno podjetje s podjetjem Saubermacher in Saubermacher Slovenija, ki se ukvarja z odstranjevanjem in recikliranjem odpadkov, naj bi zdaj izboljšalo čistočo in higieno za 90.000 prebivalcev občine. V okviru skupnega podjetja bo obstoječe javno podjetje “JKP Tetovo” prestrukturirano, nekateri zaposleni pa bodo premeščeni v novoustanovljeno podjetje. Osrednja naloga je uvedba organiziranega zbiranja komunalnih odpadkov ter ozaveščanje in izobraževanje prebivalstva in podjetij o pomenu pravilnega odlaganja odpadkov.

»Partnerstvo s Tetovom je za nas pomemben korak. Odgovornost za nadaljnji razvoj ravnanja z odpadki v regiji jemljemo zelo resno in vedno se bomo trudili za zadovoljstvo naših partnerjev in državljanov,« je dejal Hans Roth, ustanovitelj podjetja Saubermacher, ki je bil nad sodelovanjem navdušen. Skupno podjetje z občino Tetovo je drugo največje javno-zasebno partnerstvo v skupini Saubermacher po Servusu, skupnem podjetju z mestom Gradec.

»Počaščeni smo, da lahko sodelujemo z mestom Tetovo, z vsem tem potencialom in razvojem skupaj s prebivalci Tetova. V skupini Saubermacher AG delujemo na področju ravnanja z odpadki v več državah in v tej smeri bomo delovali tudi v Tetovu in poskrbeli, da bo mesto tako čisto kot večina mest, kjer delamo. Zelo resno jemljemo obveznosti, ki smo jih prevzeli s to pogodbo in videli boste, da bo mesto kmalu imelo čistejše okolje,« je po podpisu pogodbe izjavil član uprave Saubermacher AG Andreas Opelt.

Podjetje Saubermacher je v Vzhodni Evropi dejavno od začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja in je pomembno prispevalo k nadaljnjemu razvoju ravnanja z odpadki v regiji. Zdaj se okoljski pionir širi v Severno Makedonijo in se zanaša na preizkušen model javno-zasebnega partnerstva.

Ciljno usmerjeni prenos znanja in izkušenj ter naložbe so namenjeni napredku industrije odpadkov in recikliranja ter večjemu zadovoljstvu lokalnega prebivalstva. Sporazum o 20. javno-zasebnem partnerstvu v Tetovu je bil prejšnji podpisan v prisotnosti avstrijskega veleposlanika Martina Pammerja in predstavnice avstrijske gospodarske zbornice Biljane Edelinske.

Robert Čajič, direktor Saubermacher Slovenija, je ob podpisu prav tako povedal:

»Saubermacher bo v skupno podjetje vložil sredstva za posodobitev obstoječe opreme za zbiranje in odlaganje odpadkov. Prav tako pa bo s svojim preverjenim modelom in načinom dela ter usposabljanjem zaposlenih omogočil dvig ravni ravnanja z odpadki, s končnim ciljem veliko čistejšega Tetova in zadovoljnih občanov. Del odgovornosti novega podjetja bo namreč tudi izobraževanje in delo z občani, da bi pridobili nove in boljše navade pri odstranjevanju komunalnih in drugih posebnih odpadkov.«

 

Fotografija:

Župan Občine Tetovo Billal Kasami ter predstavnika podjetja Saubermacher Slovenija, direktorja Robert Čajić in Rudolf Horvat